Jag lyckades få finansiering från Google för att ordna workshops för yngre barn under årets kodvecka, så nu har jag spenderat två dagar på Pargas bibliotek tillsammans med nästan 80 barn i åldern 4-10. De yngsta fick i första hand jobba med Bee-Bots. Tillsammans funderade vi ut hur långt Bee-Boten rör sig, hur man får den att snurra, hur man kan få den att backa och sedan fick barnen i uppgift att i grupper om 2-3 stycken bygga en hinderbana till sin Bee-Bot. Jag tycker att det är en otroligt tacksam uppgift, då barnen snabbt kommer igång, brainstormar tillsammans, programmerar tillsammans, fixar problem tillsammans… ja, nyckelordet här är tillsammans, barnen samarbetar fokuserat och koncentrerat på uppgiften. Det är alltid lika roligt att se 🙂
För de lite äldre jobbade vi lite med Bee-Bottarna för att få in det algoritmiska tänket, men fortsatte sedan rätt snabbt med ScratchJR. Det blev många glada skratt kan jag säga – och en hel del fina program. Visst fokuserade några mer på att göra egna figurer och bakgrunder än på att programmera, men största delen jobbade nog med riktigt coola idéer. Åbo Underrättelser gjorde en artikel om barnens arbete – den ligger öppen online, iaf i skrivandet stund 😉
Jag hade också med 3D-printern under workshopparna, och det var en höjdare! ”Va, jag kan inte tro att det här är sant! Kan man printa ut vad som helst? Kan vi skriva ut ett nytt hus?” Föräldrar samt dagis- och skolpersonal var också lika fascinerade 🙂 Jag hade förberett 3D-printade medaljer till alla barnen. På de finska medaljerna stod det ”Koodistara” och på de svenska ”Jag kan koda”.
Jag kan kodaKoodistara

Tags:

Comments are closed