Under hösten 2015 ordnade jag fyra “Kreativ med teknik”-tillfällen för barn på biblioteket i Pargas, där barnen fick testa på programmering med Blue-Bots och ScratchJr. Dessutom fick de göra en 3D-utskrift av en egen liten teckning som de gjorde på iPad och som trådlöst fördes över till printern med hjälp av en Doodle 3D. Tillfällena var väldigt populära, så vi kom med biblioteket överens om att fortsätta samarbetet.
I lördags tog jag 3D-printern under armen och begav mig till biblioteket för att hålla öppet hus under två timmar. Och vet ni – det var så roligt!

Den yngste besökaren var kring fyra månader och den äldsta närmare 80 år. Däremellen fanns allt från 7-8-åringar till tonåringar och medelålders kvinnor. Underbart med sådan spridning – det visar ju bara hur viktigt det är att alla får möjlighet att ta del av de nya möjligheter som tekniken ger.

Under de två timmarna berättade jag lite om 3D-printning överlag, vilka material man kan använda, användningsändamål och hur man kan designa egna modeller. Alla fick designa en egen modell i Tinkercad eller välja ut en färdig sådan på Thingiverse. De som inte hann skrivas ut under tillfället, har jag skrivit ut hemma under helgen. Det blev allt från Tie Fighters till ugglor och fågelburar 🙂

Den äldre herremannen konstaterade då han kom att han inte vet om han kommer börja hålla på med det här, men att han gärna vill veta hur det fungerar. Han satt kvar från början till slut. Och tre tonårstjejer blev jätteivriga och hann lära sig massor i Tinkercad under bara två timmar – då de gick frågade de om det ordnas fler tillfällen i stil med det här.

Bilderna från öppet hus-evenemanget är tagna av skickliga Laura Johansson från Lvngroom, som var på plats med sin son.

Tags:

Comments are closed