Förra veckan hade jag förmånen att få vara med på Dialog 2016 i Mariehamn. Det var andra året på raken som jag var med och jag slogs igen av hur välordnat, trivsamt och professionellt evenemanget var. Tyvärr hann jag bara gå på en enda föreläsning (om upphovsrätt med Kicki Häggblom från CLL i Vasa – väldigt nyttig information kring en djungel som konstant verkar förändras), men hann därutöver med desto fler intressanta samtal och inspirerande möten.
Orsaken till att jag inte hann vara med i publiken var att jag satt fast med eget program från morgon till kväll. Förutom två föreläsningar hade jag lagt upp ett program för en komprimerad Makerday som höll mig sysselsatt 🙂 Tillsammans med Carola Eklund på Ålands landskapsregering konstaterade vi att tre sessioner per dag á 50-60 minuter passade in i programmet. Hade gärna tagit med 3D-printern och massa annan rekvisita, men sju Bee-botar, sex iPads, ett par datorer, sex Makey Makey och en hel hög olika typer av ledande material fick räcka. Inte speciellt kul att flyga litet plan med massa bagage.
Jag körde samma program båda dagarna:

  • Programmering för de yngsta (unplugged programmering, bee-bots)
  • Programmering med block (Code.org, ScratchJR, Scratch)
  • Kreativt med Makey Makey

Femtio minuter är en väldigt kort tid då man ska hinna både introducera sig själv, temat för de femtio minuterna och snabbt komma igång med hands-on arbetet. Blev därför överraskad över hur pass mycket vi faktiskt hann med. Deltagarna ritade hemliga bilder med hjälp av detaljerade instruktioner från sin partner, Bee-bottarna åkte runt i salen, Red fångade grisar i Code.org, figurer interagerade i Scratch(JR) och Makey Makey användes för att spela trummor med fysisk baspedal monterad på foten med hjälp av två ballonger (vi hade inga gummiband, så två ihopbundna ballonger fick fylla den funktionen).
Det var verkligt roligt att se hur deltagarna samarbetade och höra alla positiva kommentarer. Och jag upplevde igen en enorm tacksamhet över att få arbeta med lärare i olika ämnen och från olika årskurser kring detta – jag lär mig något nytt varje gång och jag tar tacksamt emot alla lärdomar jag kan få som bygger på skolans vardag. På detta vis kan vi tillsammans hitta sätt att arbeta med programmering så att det på sikt kan bli ett naturligt inslag i undervisningen.
 

Tags:

Comments are closed