Medan det är sportlov i södra delarna av landet passar jag på att dra ut på programmeringsturné i norr. Har nöjet att få vara uppe i norra och södra Österbotten och jobba med lärare i tre dagar. Först ut är Larsmo på måndag, därefter Jakobstad och Karleby på tisdag och slutligen hem-hemma i Kristinestad på onsdag. Ska bli väldigt roligt! Hoppas bara vädret visar sig från sin bättre sida, då det kommer bli en hel del kilometrar att köra.
Vi har under våren kört 3h-workshop för lärare i F-6 på temat “Inspirera till att programmera”. Min huvudsakliga målsättning är att avdramatisera programmering som begrepp, svara på frågan varför programmering nu kommer in i grundskolan och visa på konkreta exempel på hur man lätt kan komma igång. Efter ca 45 minuter presentation/diskussion har jag fokuserat på följande:

  • Unplugged programmering och Bee-Bot/Blue-Bot för att introducera algoritmer, stegvisa instruktioner och enkel testning. Deltagarna samarbetar, löser uppdrag och tillsammans diskuterar vi hur man kunde använda detta arbetssätt i olika ämnen.
  • Kodtimmematerialet från code.org för att gå ett steg vidare – fortsättningsvis med fokus på algoritmer och ett strukturerat arbetssätt samtidigt som man får en motiverande mjukstart med blockbaserad programmering.
  • ScratchJR eller Scratch för att introducera en blockbaserad programmeringsmiljö med låg tröskel men relativt breda väggar.

Under 3h hinner man naturligtvis inte gå alltför långt på djupet, men med detta upplägg känns det ändå som att man hinner med en hel del!

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *