IT vid ÅA ordnade tillsammans med Google Developer Group Turku ett historiskt tvådagarsläger för barn i åk 3-9 under höstlovet – ÅA MakerCamp. Det krävdes en hel massa tid och energi att komma från idé-stadiet till att verkligen kunna förverkliga lägret, men det var helt klart värt det! Som tur är har jag en massa fina och ivriga kolleger som hoppade på idéen och med gemensamma krafter har vi nu haft två härliga dagar tillsammans med 21 barn i åldern 9-15.
collage
Då vi öppnade för anmälningar för drygt två veckor sedan, blev lägret fullbokat på bara två (!) minuter. Vi tog emot 21 barn, men hade närmare 30 barn till på väntelistan. Och då hade infon inte alls gått ut till alla skolor i området – det finns alltså helt klart ett behov för denna typ av aktivitet.
Vi ordnade en del program gemensamt (t.ex. workshop i Scratch) och en del ordnades skilt (t.ex. Arduino för de äldre, Makey Makey för de yngre). I det stora hela såg programmet ut så här:
To 16.10
9:00      Välkommen, frukost
9:30      Vadå programmering? – Introduktion till Scratch
11:30     Lunch
12:30    Barnen delades i två grupper och fick ta del av två parallellsessioner, 45 minuter/session.

  1. Google Glass, Google Cardboard och Android Wear
  2. Planering av egen enkel 3D-modell och utskrift med 3D-printer

14:00     Vadå making? (Makey Makey för de yngre, grundläggande Arduino för de äldre)
16:00     Hejdå
Fre 17.10
9:00      Frukost, val av projekt (Scratch, blinkande armband, interaktivt reflex, …)
9:30      Jobba på projektet
11:30     Lunch
12:30    Jobba på projektet
15:00    Show-off  – övriga familjemedlemmar välkomna, barnen visar upp vad de gjort, kaffebjudning
16:00    Hejdå
Inför show-offen samlade jag ihop länkar och annan information kring sådant vi gjort under lägret som vi delade ut till föräldrarna. Jag ville gärna ge famlijerna möjlighet att fortsätta jobba vidare med samma saker hemma.
Allt som allt en helt underbar upplevelse! Mitt intresse för creative computing och making fick sig igen en rejäl push framåt!
 

Tags:

Comments are closed