Har lovat ett gäng kompisar ställa i ordning med en pysselkväll före jul med temat ”Julpyssel 2.0”, så nu håller jag på att söka fram lämpliga projekt att jobba på med dem. Fick blodad tand efter vårt MakerCamp, där vi bl.a. sydde blinkande armband och programmerade personliga blinkande halsband 🙂
Då man tänker elektronik och kretsar är det första man tänker på kanske lödkolvar? Visst, att löda är ett vanligt sätt att koppla ihop kablar och komponenter, men i takt med att making-kulturen blir allt mer populär, utvecklas även andra ledande material. I dag kan man t.ex. köpa allt från ledande målfärg och tejp till ledande tyger och kardborreband.
Under MakerCampet använde vi ledande tråd tillsammans med enkla LilyPad-kretsar och sybara lysdioder (http://sewelectric.org/diy-projects/sparkling-bracelet/). Samma idé kan användas för att göra juldekorationer, halsband etc. Jag och barnen tjuvstartade fakitskt redan idag, då vi behövde lite sjukdagspyssel med en sjuk 5-åring (hon designade, jag fixade). Vi fixade bl.a. ett blinkande armband och ett lysande hjärthalsband.
Halsbandet skulle egentligen bli en julgransdekoration, men då vi kom så långt att vi skulle sätta fast öglan, kom lillfröken på att hon hellre gör en lååång ögla, så att hon kan ha det som halsband i stället 🙂
För att fixa något i den här stilen behövs, förutom tyg och dekorationer:
– LilyTiny (https://www.kitronik.co.uk/4662-lilytiny.html)
– LilyPad Led micro (https://www.kitronik.co.uk/c4654-lilypad-led-micro-5pcs.html, led:ar som sys fast)
– Ledande tråd (https://www.kitronik.co.uk/2722-conductive-thread-50-yards-45m.html, räcker långt)
– Batterihållare med on/off-knapp (t.ex. https://www.kitronik.co.uk/2711-electro-fashion-switched-coin-cell-holder.html)
– Vanligt platt batteri (CR2032), billigast på IKEA 🙂
LilyTiny är förprogrammerad så att man får olika beteenden då man kopplar led:arna till olika portar – den går alltså inte att programmera om. Om man vill kunna programmera själv, måste man ta någon annan Lily-bräda eller en Adafruit (finns många att välja bland). Här beställde vi från kitronik.co.uk och var väldigt nöjda – de har ett stort utbud, ok priser och snabb leverans.
Beroende på vilka tyger och andra grejer man har till sitt förfogande kan man variera detta i det oändliga.
Efter att fröken fått sina grejer, ville naturligtvis också 3-åringen fixa något. Och det kom inte som någon överraskning direkt, att önskemålet lät ”Batman” 🙂
Batmans ögon blinkar inte, utan lyser bara. Då klarar man sig med led-lampor (lysdioder), batterihållare, batteri och ledande tråd. En mikrokontroller (lilypad, adafruit, arduino) behövs bara om man vill styra lampornas beteende.
Men jo, så till de julrelaterade projekten som jag spanat på inför vår mer vuxna pysselkväll:
- http://www.instructables.com/id/Illuminated-Snowflake-Ornament/ (kräver “vanliga” led-lampor, inte sybara sådana + batteri)
- http://makezine.com/projects/led-pop-up-cards/ (den här idén kanske kunde användas för ett längre glitter också, om man ist för tejp använder t.ex. ståltråd för att koppla ledarna)
- http://www.instructables.com/id/LED-Ornament/ (här har de gjort julgransbollen i form av en led, men inget hindrar ju att man gör den som en “traditionell” julgransboll)
- http://www.instructables.com/id/Make-a-LED-Christmas-tree-without-the-tree/?lang=zh
- http://www.instructables.com/id/Making-an-Electro-Card-using-Bare-Paint/
Och slutligen ett tips på en internet-kopplad julgran (som man kanske hellre dock skulle vilja få att reagera på något annat än nya email 🙂
Åååh, sådana här dagar önskar jag verkligen att dagen hade fler än 24h 🙂
/Linda
Ps. Till de namnhalsband som vi gjorde under MakerCampet följde vi följande tutorial: https://learn.adafruit.com/trinket-slash-gemma-space-invader-pendant/overview
Till det behövs:
– Adafruit Gemma
– Mini 8×8 Led Matris med “backpack”
– Batteri
– Laddare
Vi beställde dessa från adafruit.com (rätt förmånliga priser, men man får räkna med tull och moms). Samma produkter finns också i Europa, t.ex. på flikto.de, pimoroni.com och www.coolcomponents.co.uk. Det här kräver alltså lite lödande och programmering, men all information som behövs finns i tutorialen.
Comments are closed