I takt med att intresset för programmering ökar, ökar också antalet verktyg och andelen utrustning som fokuserar på att introducera programmering för barn och unga. På den här sidan har jag samlat information om en del appar för pekplattor som kan användas för att träna på det algoritmiska sättet att arbeta.

Bee-Bot (från 4 år)

Bee-Bot-appen lämpar sig från de allra yngsta, eftersom man inte behöver kunna läsa. Man får färdiga banor som man ska hjälpa Bee-Boten att röra sig i genom att programmera den med hjälp av samma instruktioner som på den fysiska Bee-Bot-roboten. Appen finns för iOS och är helt gratis.

Kodable (från 4 år)

Precis som Bee-Bot-appen passar Kodable bra för de yngsta, eftersom den inte kräver att man kan läsa. Eleverna får bekanta sig med programmering genom att styra en “hårboll” genom hinderbanor med hjälp av pilar. Finns för Android, iOS, Mac, Windows och som webbaserad version på http://kodable.com. En del material är gratis medan annat kostar.

Lightbot (från 6 år)

Lightbot finns i både gratis och kostnadsbelagd version. För att hitta gratisversionen på pekplattan lönar det sig att söka efter “Lightbot code hour” – då hittar du med säkerhet gratisversionen bland sökresultaten. Lightbot kräver inte heller att man ska kunna läsa, men eftersom appen baserar sig på en 3D-miljö är den något mer komplicerad att använda. Den passar därför nödvändigtvis inte för de riktigt yngsta, medan den ger utmaningar för alla åldrar från 6 år och uppåt.


Idéen i Lightbot är enkel – man programmerar en liten robot som går omkring i en 3D-värld byggd av kuber att tända lampor på givna platser. Till sitt förfogande har man till en början enkla rörelseblock, men så småningom blir instruktionerna flera till antalet. Finns för Android, iOS, Windows, Mac, Kindle och som webbaserad version på http://lightbot.com/.

Fix the Factory (från 7 år)

I Fix the Factory får man programmera en Lego-robot som ställs inför en mängd olika utmaningar. Eleverna skall lösa utmaningar genom att programmera en EV3 Legorobot. Antal kommandon ökar efterhand och banorna blir snabbt svårare. Finns för Android och iOS.

Det finns en bra diskussion om alla dessa appar på vår online community – sök på appens namn och ta del av andra lärares tankar och erfarenheter av att använda apparna i undervisningen. Berätta också gärna själv om dina erfarenheter.