Databävern är en årlig problemlösningstävling för skolelever från åk 2 till gymnasiet. Tanken bakom tävlingen är att på ett lättsamt och roligt sätt väcka intresse för datavetenskap och datalogiskt tänkande bland barn och unga i åldern 8-18. Frågorna handlar om t.ex. problemlösning, kluriga pussel, IT i samhället och logiskt tänkande. Inga förkunskaper krävs!

 

Tekijä: Lisenssi: Lähde: Huomioita:

Alla uppgifter och lösningar från tidigare år finns öppet tillgängliga på webben. Här finns alltså en stor mängd bra material att arbeta med och diskutera i klassen. Klicka in dig till hemsidan, välj den årskurs du arbetar med och bekanta dig med uppgifterna. För varje uppgift finns detaljerade förklaringar gällande rätt och fel svar, samt en kort text som förklarar kopplingen till datavetenskap eller IT.

Tävlingens egentliga namn, bebras, kommer från det litauiska ordet för bäver. Tävlingen startades i Litauen år 2004 och har alltså över 10 år på nacken. Uppgifterna tas fram tillsammans av alla deltagande länder och dessa förfinas och diskuteras under en gemensam internationell workshop i maj varje år. År 2016 deltog över 1,6 miljoner skolelever från 34 länder i tävlingen. Nästan 5900 av dessa var från Finland.

Videon nedan är från år 2014, så datumen som anger stämmer inte längre, men för övrigt ger den en bra bild av vad det hela handlar om.

Förutom att det är fritt fram att använda materialet i undervisningen är så klart alla skolor varmt välkomna att delta i tävlingen! Tävlingen ordnas vanligen den andra veckan i november och man deltar via dator eller pekplatta under skoltid (40 minuter). Anmälningen öppnar några veckor innan tävlingen.